Jak se zdravě stravovat a přitom šetřit životní prostředí

Ekologie je slovo, které je zvláště v poslední době velmi často skloňováno snad ve všech pádech. Lidská společnost dospěla do bodu, kdy je třeba se vážně zamýšlet nad tím, jak moc její konání škodí přírodě. Když se budeme pořádně dívat okolo sebe, zjistíme, že je toho poměrně hodně, co by se dalo zlepšit. A začíná to už naším stravováním. Jak je možné žít ekologičtěji?

smoothie

Jak jíst zdravě 

Moderní konzument je zvyklý nakoupit potraviny na celý týden, doma je uskladnit a postupně zpracovávat. Jenže občas se něco zkazí a pochopitelně vyhodí. Lidé si také často kupují již průmyslově zpracované potraviny – například džusy. Přitom je zdravší si je připravit doma čerstvé. Oblíbené jsou i smoothie, jež jsou zdrojem vitamínů a minerálů, které lidský organismus potřebuje pro svou správnou funkci. K přípravě smoothie jistě doma oceníte tyčový mixér, kterým je možné zeleninu a ovoce rozmixovat a společně s různými semeny získat výživný hustý nápoj, který zasytí.

Vsaďte na sezónní potraviny

Zamýšleli jste se někdy nad tím, odkud k vám na stůl putuje rajské jablko, které si běžně v létě i v zimě kupujete v supermarketu? Jakou velkou dráhu za vámi muselo urazit. Není to právě ekologické převážet zeleninu přes celou Evropu. Chce-li se člověk k přírodě chovat ekologicky, pak by měl volit sezónní potraviny od lokálních pěstitelů. Opravdu není nutné mít v zimě jahody jako Maruška v pohádce o dvanácti měsících. 

Tyčový mixér i v tomto případě sehraje důležitou úlohu, protože vám pomůže rozmixovat rajská jablka na výbornou studenou španělskou polévku gazpacho. Dejte si v létě, kdy vás výborně v horkém dni ochladí. Navíc v tuto dobu mají rajská jablka svou sezónu a nejlepší chuť. Na podzim a v zimě zase s tyčovým mixérem vyrobíte chutné zeleninové krémové polévky – třeba z dýně nebo z luštěnin.